25 January 2011

Alhamdulillah ku bertemu Trial Pack B- Shaklee ('',)

Tgk title entry kali ni, mmg jelas2 ekin nak cite pasal vit kesayangan ekin..
SHAKLEE!! ;)
Mmg skang nie ekin takleh berpisah dgn shaklee sbb dah jumpe yg serasi dgn ekin..
Jom baca experience ekin bersama Trial Pack B - Shaklee.. hehe..


Pertemuan Pertama
Oct 2010 merupakan bulan pertama ekin consume Trial Pack B dan semestinye ekin beli dr Kak Hasmah. Actually waktu ni baby ekin dah nak masuk 8 bln.. dan waktu ni ekin perasan BM makin kurang.. klau dulu selalu rase Ms "B" berat aje tp skang tak dah.. Nia pun mcm nak menempel lama pastu merengek2 xcukup susu.. cian nia.. mcm2 petua ekin cuba.. minum air longan dgn kurma merah, sengkuang cina, mkn peria katak, lobak putih, pegaga, dll.. tp mungkin sbb ekin tak berapa konsisten mkn semua nie, so still tak berhasil juge.. sbb tu ekin berusaha cari sesuatu yg ekin boleh amik everyday easily, consistently n pd ms yg sama dpt membantu ekin produce more BM.. Trial Pack B la jwpnnye.. ;)

Perubahan Ketara
Alhamdulillah.. Lepas kurang seminggu ekin mkn Trial Pack B nie, ekin dh boleh rase perubahannye.. yg paling ketara, Ms "B" ekin kembali berat.. hikhik.. Nia pun minum kejap aje.. dlm 10-15mins dia menempel.. pastu leh ketawe2 gi main sorg2.. hehe.. ;p Disebabkan ekin mmg direct BF aje, so ekin tak boleh tgk kuantiti yg nia minum, tp ekin percaya nia dpt susu secukupnye sbb dia leh bertahan 2-3jam utk menyusu balik..

Tp ekin ade pump juge once or twice a month bile ekin ade meeting dgn supervisor kt UPM.. so terpaksa la ekin pump kan.. Dan bile perah, ekin sgt puas hati bile tgk susu tu sgt pekat dan colour pun ade kuning2 sket.. Lemak berkrim la.. hehe..

Pastu kan.. dulu2 nia selalu kembung perut bile ekin silap mkn mknan yg berangin kot.. ;p (mamanye tak berape nak pantang mkn ;p) tp ekin perasan lepas ekin amik Shaklee nie, nia dah xde mslh kembung perut lg.. Ekin suke, nia pun selesa.. ;) Alhamdulillah...


Perubahan untuk diri ekin plak, skang ni ekin dah xde masalah sembelit.. Klau dulu ekin kene mkn buah byk2, mkn prune utk elakkan masalah ni.. tp Alhamdulillah, skang ni pg2 dah masuk blk air.. hihi..bdn pun lebih bertenaga.. ;)


Ermmmmmmm...nak ckp ekin ni beauty conscious, tak la juge.. tp ekin pernah la gi buat manicure&pedicure.. pastu bdak kat salon tu tegur ckp ekin nye kuku nipis n senang patah.. mmg pun!! ekin akui.. sbb klau terlewat potong sket, kuku ekin yg pnjg sket tu sure patah.. tp kan... yg ekin happy skang nie... sejak ekin consume shaklee la ekin perasan.... kuku ekin makin kuat.. warna pun mcm pink2 sket.. hikhik... suke sgt!! ;D

Akhir skali ekin perasan sakit kepala pun dh kurang.. ekin xde migrain.. tp ekin mmg kerap sakit pale.. tmbhan bile kene pns.. skang ni ekin dh jarang hadapi masalah sakit kepala lg.. Alhamdulillah..

Merundum
Ni ekin nak cerita pengalaman yg tak begitu best.. huhu.. hujung Dec2010- awal Jan2011 ekin kembali hadapi masalah yg sama mcm dulu2.. :( susu kurang, bile perah dpt ckit aje... hukhuk.. nia menempel lama n merengek & masalah sembelit kembali..huhu..

Kenapa ye??? ekin tanye pada diri ekin sendiri.. lepas ekin pikir2 & renung2 balik.. ekin rase ekin dpt jwpnnye..


Ekin leka sekejap.. sbb terlalu happy dgn perubahan positive yg ekin alami sblm nie, jd ekin makin leka.. ekin mkn vit secara tidak konsisten.. kdg2 ekin tak amik 2-3 hari.. teruk kan?? pastu ekin dh kurang minum air.. kdg2 1L pun tak sampai.. sepatutnye ekin minum 3L air sehari.. ekin kembali amik kafein agak kerap especially teh.. caye sgt suke teh!! huhu.. pastu ekin tak jaga waktu mkn.. kdg2 ekin bfast kul 10am, mkn tghari kul 3pm, mkn mlm kul 9pm.. huhu.. teruk sungguh kan...


Iktibar
Dari pengalaman ekin yg tak seberapa nie, ekin dh dpt pengajaran yg begitu berguna...
(1) Dlm ape jua yg kite lakukan, mestilah konsisten utk dptkan hasil yg kite inginkan.. Mcm mkn vit ni juge.. klau 2-3hr mkn pastu 4-5 hr xmkn, mcm mane bdn kite nak bertindak balas kan..
(2) Minum air 3L sehari.. ni mmg mesti!! ekin sendiri akan sediakan air dlm botol 3L.. so setiap hr ekin akan habiskan air nie.. pastu kene ikut time mkn yg betul.. ;)
(3) Elakkan kafein.. bukan xleh amik lgsg.. ekin curi2 juge minum teh o dr cwn hubby ekin.. hehe..tp seteguk dua jd la.. hikhik.. pastu ekin byk minum milo n horlick ;)
(4) Disamping tu, klau boleh amalkan la juge mkn2an yg boleh membantu tmbh susu.. ikut kesesuaian msg2.. ade org mkn lobak putih ade juge yg mkn peria.. ikutla yg mane yg boleh bwk perubahan.. kene try and test.. hihi..
(5) Last but not least.. Doa jgn lupe.. kdg2 ekin akui, ekin lalai juge.. ekin tak perfect kan.. lps solat kdg2 nak cpt2 gi msk la or smbung wat kije.. So berdoalah kerana pada-Nya shj tmpt kite memohon.. dan ekin amalkan surah Al-Waqiah.. moga rezeki sentiasa bertambah.. InsyaAllah..


Alhamdulillah skang nie BM ekin dah kembali normal dan ekin harap ekin kuat utk bertahan selama 1 thn 1 bln lagi.. ;)
Ok la.. itu saja yg ekin nak kongsikan kat sini..
Semoga pengalaman ekin ni dpt memberi sedikit info berguna buat semua ibu2 dan bakal2 ibu kt luar sana..
(^_^)

Nia dh boleh berdiri.. Mamanye yg terlebih excited ;D!!


tag line Kak Hasmah "Sharing is Caring" hehe.. ;)

Salam sayang =)


* entry kali ni ekin buat khas utk contest "Get your SHAKLEE TRIAL PACK B and share your different"

4 comments:

Suhaida said...

wah..panjang lebar nampaknya entry akak kali ni..sbgai nota su di kemudian ari..hehe..tp su mmg makn shaklee masa belajar dulu..dan su tak tau apa yg su makan..haha..abis belajr dah tak makan dah..=p

su banyak nak tanya pasal bf ni..nnti su tanya..sekarang tak larat la pulak..

IbuHakimHaikal said...

Ekin..mmg TERBAEKKKK...ntkan resultnye nt ye.. ;)

EKIN said...

su: hehe.. harap experience akk nie leh tlg su buat persediaan utk masa hdpn.. hihihihi.. ;) nak tanye psl bf?? BOLEH!! akk akan share segala yg akk tau.. hehehe...

kak hasmah: hehe.. thanks kak hasmah.. suke plak ekin dpt share cerite nie.. hihihi.. ;)

armouris said...

info tentang perut berangin di SIHAT SELALU - Masalah Perut Berangin

Post a Comment