13 April 2011

Dlm delima...

Ermmm... smlm discuss dgn hubby..
Ade 2 issues yg berbangkit... hahaha.. ayat xleh blah!! ;p

1st Issue ~ Ttg rumah br kami ^_^
Alhamdulillah.. rumah kami dah siap.. dan insyaAllah dlm bulan 5/6 ni akan dpt kunci..
And at the same time dah kene stat byr monthly, which is about rm1.9k..
huuhh!!! byk juge kan?? nk byr umah sewa lg, sementara rumah br tu disettlekan.. ermmm.... memandangkan caye masih blom stat bekerja, jumlah ni agak membebankan juge la utk kami byr.. huhu.. [kenape la xbis study lg.. if not sure tak timbul mslh nk byr umah nie.. hukhuk.. ;(]
xpe.. ade hikmahnye.. insyaAllah.. hihi..

Dipendekkan cerita, sejak rumah ni lom siap lg, dh ade beberapa org agent yg call nak beli umah nie.. hurmm... yg agak mengejutkan kami ialah.. hrga rumah kami tu meningkat dgn mendadak!! bayangkan dlm masa 3-4bln lepas, hrga yg ditawarkan agent tu meningkat hmpir 40% dr hrga asal rumah tu..Dan smlm.. ade seorg lg agent yg twrkan almost 50% more than hrga asal..
Ermmmmm... ni buatkan kami terpikir utk menjual rumah tu..
Pastu gunekan keuntungan utk buat modal & rolling & cari rumah lain..
Hurmm.. ni hubby caye punye idea la.. sbb abg dia pun suke invest beli umah then jual then beli lg.. so dpt untung, leh wat down payment beli umah lain.. cam gitu la.. hihi..

Tp on the other side, kami sgt syg nak jual, sbb rumah tu luas & cantik & unik- (sbb design utk setiap umah lain2) & strategic & klau nak beli rumah lain sure sgt2 mahal!!!!!
ermm... dalam delima.... >_<

Issue ke-2 ~ Offer kije br utk hubby caye
Dlm 2 minggu lepas, hubby caye dpt offer kije baru.. yg bestnye, hubby caye tak apply pun.. tp tetibe je dorg pggil utk intvw... hubby caye ckp, yg dia apply byk2 takde plak pggil.. yg x apply plak dpt.. hehehe... ermmm... company tu sgt well known utk valve2 ni la... ermmm....
gaji yg dorg tawarkan agak best juge la.. about 30% lebih tinggi dr gaji skang.. siap leh dpt petrol card RM500 sebulan and dpt blackberry lg.. ape lg nak??? cume company ni kt area bukit jalil.. jauh la juge.. n hubby caye ckp, toll saje dh dkt rm300 sebulan..huhu..

tp hubby caye pun dlm delima juge...sbb nye, minggu lepas dia dpt offer lg satu.. yg ni pun dia tak apply juge.. tp disbbkan bos company tu kenal dia melalui invoice??? (sbb nama dia ade kt invoice tu).. bos company tu ajak dia kuar minum n trus offer dia kije.. huuh??? mcm tu rupenye dunia skang nie ye.. klau kite ni dh ade experience, org yg cr kite.. kite tak payah susah2 cr.. hihi...

tp company yg 2nd ni offer gaji 20% je lebih tinggi dr gaji skang.. pastu xde la petrol card bagai... tp leh claim millage.. ermm.. company yg 2nd ni plak sgt2 baru.. tp valve yg company ni jual sgt well known juge.. cuma company ni agent yg pertama dkt msia.. kirenye br bukak business la nie..dan klau hubby caye terima kije ni, dia di antara pioneer la.. n bos company ni siap janjikan dlm masa 5 thn, hubby caye leh dpt share dlm company ni!!! huuuh!!! sebegitu skali dia nak menarik hubby caye supaya bekerja dgn dia... owh.. company ni kt sh alam juge... tp kt sek16 la..jauh sket la dr tmpt kije skang..

so... bile timbang2... mcm2 yg kene pikirkan.. rumah, klau jual, mmg profit yg kami dpt leh wat modal utk rolling... tp byk juge pros n cons nye... hubby plak, klau terima offer yg 1st, insyaAllah masalah nak byr umah dh settle.. ;) tp offer yg 2nd pun mcm menarik juge...

dgn itu...skang kami serahkan pada-Nya..
moga2 solat istikharah dpt memberi ketenangan & petunjuk yg terbaik buat kami..
InsyaAllah...

3 comments:

Suhaida said...

wah!!!langsir baru la blog ni..cantik2..nanti nak tukar langsir jugakla..tgk jap2 lagi..ni nak siapkan kejer jap..=)

ok2..isu berbangkit ni..nasib baik su tau dulu..(hehe..bergayut berjam2 kan..=p)em..part rumah tu..janganla jual kalau suka..ni nnti dah abis phD nak keje area shah alam tu jugak kan..payah plak nak cari nanti..su ni jugak nak beli umah yang su mampu tak jumpa2..area taman melati dah start rm400k tau akak!!kondo je..pening2..setiap bulan tak tau nak kena bayar berapa lagi tu..huhu..lagipun..kalau dah mmg harga akan naik..tak payahla akk awal2 nak jual..karang agen tu je yang asyik untng..hehe

part keje plak..yng offer kedua tu mcm tak digalakkn..nnti jadi macam adik su..dulu kan dia penah dijanjikan mcm2..last2 3 bulan tau tak bayar gaji!!huhu..sebb baru..sedangkan background company sblm nya mmg ok..tapi depends juga..kekadg ada yg berjaya..tp kt tak tau management tu mcmana..kalau kt tau dia mmmg bagus..senangla..so..kalau nak amik pun amik yg pertama..hehe..tp tu pun kena siasat..=)

tula cadangan saya buat masa ni..hehe

EKIN said...

hehehe.. dh lame akk tak tukar lgsir.. bau dh busuk dh!! tu yg smlm akk gi shopping lgsr br tu.. dkt 2 jam juge dok mencari yg berkenan... hahaha..

ermm.. thanks for your opinion darling!! hehe.. akan di usulkan pd en.cuamiku.. hihihi... ;p

Suhaida said...

fuyoh!2 jam tu..ok2..cantik2..mmg berbaloi2..hehe..nntila..su pun nak cari langsir jugak..hehe..

ha..usul..jangan tak usul..=p

Post a Comment