30 June 2011

My 1st entry..

Walaupun ini bukanlah entry pertama ekin dlm blog ni..
Tp ekin masih anggap ini merupakan entry pertama yg akan merubah keseluruhan hidup ekin... Berbulan-bulan ekin amik masa utk pikir dan pikir lagi.. Pelbagai info ekin korek, ekin cari, ekin bertanya.. Menjadi silent reader pada blog mereka2 yg telah berjaya... Meminta feedback dr mereka2 yg telah lama melibatkan diri & most of the feedback give me more passion to know more!!

Walaupun pada mulanya ekin takut utk mulakan.. tp ekin percaya TIADA PERUBAHAN YG AKAN BERLAKU SEKIRANYA KITA TAKUT UTK MEMULAKAN LANGKAH PERTAMA!!!
Ekin buang jauh2 perasaan malu... ekin tanamkan segala yg positive.. kite kene dekat dgn org2 yg berjaya supaya kite juga akan berjaya seperti mereka.. ;)

Ini adalah pembakar semangat ekin.. berbulan ekin menjadi silent reader pada blog Hanis , Adibah & mereka2 yg terlibat dlm business nie... wpun sebelum ini tak pernah terlintas dlm fikiran ekin utk mengetahui ttg biz ini tp dlm diam ekin tanam minat & kekuatan.. Dan akhirnya, ekin mulakan langkah pertama..


Pertemuan pertama dgn CDM Hanis buatkan ekin bertambah jatuh cinta dgn business nie.. Kata2 semangat Hanis buatkan ekin semakin kuat.. Mmg susah nk jumpe seorg yg dh berjaya boleh berkongsi kejayaan mereka dan pada masa yg sama willing to share and guide us to ensure we get just like what she got right now..

Ekin buka minda dan beri peluang pada diri ekin sendiri utk mengubah hidup ekin & keluarga.. Niat ekin nk membantu umi & abh di kg, dan memperbaiki taraf hidup kami sekeluarga.. InsyaAllah dgn niat yg baik, pemimpin yg sering berada disisi, serta istiqamah, ekin boleh berjaya seperti yg lain..

Jom sama-sama kite ubah kehidupan ke arah yg lebih selesa..
Give me a call
012-229 6292
or email me at
norasekin@gmail.com

I'm willing to share about this amazing business .. ;)




29 June 2011

Alhamdulillah...

Lame rupenye caye tak update blog.. ermm... Byk prob perlu disettlekan sbnrnye.. Mcm2 caye pikir.. Masalah study, masalah posting, masalah baby, masalah kewangan dll.. huhuhu... semuanya perlu ditangani secepatnye spy caye tak perlu risau dan rase terganggu.. ;(

Masalah study caye mmg takkan kesudahan.. dr bln 4 caye dh submit full proposal tp smpai sekarang saya masih belum dpt date utk defence.. sedikit sebanyak buatkan sy kdg2 rase fed-up dgn study.. tp caye kene kuat.. sbb caye tak suke buat kije separuh jln & komitmen caye pd sponsor caye..

Masalah posting.. wpun caye dah berusaha utk menukar tmpt posting, tp nmpknye kali ni bukan rezeki caye lg.. caye terpaksa akur dgn keputusan mgmt.. tp pada masa yg sama caye tetap bersyukur sbb diberi pilihan utk memilih kltn sbagai option ke-2.. wpun jauh dgn hubby tp dkt dgn umi&abh.. ;)

Masalah baby.. Alhamdulillah.. lepas ni caye tak perlu risau lg.. Allah dah permudahkan kerja caye.. TQ ALLAH... dgn adenye pembantu, caye boleh rase lega.. sbb lps ni nia duk umah tok ayah & nenek, ade pembantu leh tlg wat kerja umah nenek & tgk2 kan nia... (^_^)

Masalah kewangan sbnrnye boleh diatasi dgn hidup bersederhana..tp hidup di kota sedikit sebnyk memberi impact pada caye & keluarga.. teringin hidup senang.. teringin berbelanja setiap hujung minggu, teringin mkn sedap2 yg semmgnya semua memerlukan sumber kewangan yg kukuh.. tambahan pulak bile dah ade baby.. expenses semakin meningkat.. ditambah pula komitmen (kereta besar, kereta kecik, rumah sewa, rumah sendiri, parents) semakin bertambah slps kawen.. ;(

Semua masalah ni tidak pernah buat caye rase terlalu tertekan.. Sbb caye percaya klau caye berusaha, pasti caye dpt atasi semua mslh nie... Disbbkan mslh2 ni juge caye diberikan kekuatan utk menjadi lebih baik dr hari smlm... Umur semakin meningkat dan caye perlu lakukan sesuatu sblm terlambat.. Peluang terbuka luas.. cuma caye perlu grab opportunity yg ade & berusaha utk memperbaiki diri..

Caye sedang berusaha ke arah itu.. InsyaAllah berkat doa & niat yg baik, caye percaya ALLAH sentiasa berada disisi caye & sentiasa mendgr rintihan caye.. Ya Allah, Kau telah memilih aku utk membuka hati ke arah itu, maka Kau bantulah aku, permudahkanlah semua urusan kehidupanku... Amin...

17 June 2011

Baby sitter punye citer..




hehe... byk ot yg caye dpt bulan nie.. sukenye...

huuhhh..ikhlas ke??????

Ingt lg, dulu wktu zaman caye kecik2 umi jd bbsit.. umi jaga anak jiran (we all pggil baby @ Mastura) dr umur 4minggu sampai la besar & gi sekolah.. skang Mastura dah study kt UPSI.. dan sampai skang dia still contact umi.. klau cuti sem pun kdg2 dia akan gi tido umah umi.. bukan sehari dua tp seminggu-2minggu.. itulah penangan air tgn umi.. anak yg umi jaga pun syg kt umi smpai camtu.. caye percaya sbb keikhlasan, kejujuran & kasih syg yg umi curahkan pd dia buatkan dia tak pernah terdetik utk melupakan umi..yelah.. umi yg mandikan, suapkan makan, basuh poo poo, tidokan dia time kecik2 kan..

Tp caye perhatikan bbsit zaman skang lain sgt2.. kebanyakannye jg baby sbb nk dptkan income.. mmg tak salah klau nak tlg suami tmbhkan income utk menampung kehidupan.. sbb umi dulu pun camtu.. jg baby sbb nk tlg abh tmbh income.. tp biarlah ikhlas.. ingt dlu, kalau makcik yam (mak baby) tak hntr dia sehari pun, umi akan pulangkan blk duit.. apatah lg klau seminggu lebih tak hntr.. umi mmg tak akan ambik lebih apatah lg nk amik ot.. dulu, baby pernah tido kt umah kiteorg bile makcik yam kene kije shift mlm(nurse) & ayah dia (inspector police) ade kursus.. tp tak pernah plak umi charge lebih2.. sebagai balasan, makcik yam selalu belikan umi kain batik/kain pelekat/ kain pasang/ pape yg dia rase ikhlas nak bagi.. same2 happy dan ikhlas.. tali persaudaraan pun tak terputus sampai skang...



Zaman skang ni.. bbsit mintak income yg fixed.. klau kite dah setuju nak hntr kt dia, so kite kene byr dlm range RM300 sebulan.. wpun kite tak hntr seminggu.. still kene byr RM300.. itu ok lg la.. rasenye caye boleh terima lg.. tp klau mcm kes sis caye nie.. mmg caye plak yg rase teramat GERAM.. sis caye kije sebagai seorg cikgu.. tp yelah.. cikgu zaman skang bukan leh blk kul 1pm.. kul3-4pm juge la br leh balik kan.. so bbsit dia mmg charge same je la mcm org kije opis.. hntr kul 7am-5pm.. tp katekan la klau sekali seminggu sis caye ade ko-k kt sekolah, blk dlm kul 6pm, trus dia charge ot.. sejam rm6.. 1/2jam rm3.. itu mmg dh termaktub dlm perjanjian sblm dia putuskan utk menjaga bb kite tu ye.. ermm.. dia lgsg tak consider yg hr2 lain sis caye mmg amik awal dlm kul3-4pm.. pastu klau cuti sekolah, 2minggu pun dia still charge penuh.. the worst case last month..bb my sis kene chicken pox.. so bbsit tu refused utk jaga aqiel.. pastu umi pun dtg la jaga aqiel...dlm 10 hr juge umi tlg jg.. lepas tu my sis plak kene gi kursus, so another 1 week tak hntr aqiel.. pastu bile blk dr kursus, nk hntr aqiel, bbsit dia sms bgtau tak dpt jg sbb ade emergency.. dh 2x juge dia buat camtu dlm bulan lepas.. so, bile kire2 dia cume jg aqiel 7 hr je last month.. tetibe bile dpt resit, dia still charge RM400++ sbb ade ot bagai... PATUTkah???? mmg bg caye org mcm ni mmg tak ikhlas.. ape yg dia pikir ye?? caye takleh nak terima.. cian kt sis caye.. sbbkan dah terpaksa & takde tempat lain, so terpaksa akur.. 1lg, klau my sis hntr anak2 dia yg dh sekolah 7thn & 5thn transit je trus dia charge rm30... tak kire wpun hntr cume utk 2 hari & hanya utk 4jam sehari... mmg caye takleh terima la.. caye plak yg sakit hati lebih2... huuuhhhh!!!




resit kt atas tu my sis punye.. ermmm... entahlah.. wordless.. ;(

14 June 2011

Kisah Nia & stroller nye..;p

Al kisahnye..
Last saturday we all gi jln2 kt Mines.. hihi.. saje dh lame sgt tak gi Mines..
Dulu time dating2 selalu juge gi sane .. hihi.. sejak kawen dh jrg sgt sbb dh duk sh alam kan.. ;p

Owh.. Mines skang dh lawa.. makin besar, byk choice kedai makan, kedai baju, kedai brg baby!!
Sukeeeeeeeee sgt la.. Yg best MURAH!! ;p

Pastu time jln2 tu ade la booth ni jual mainan utk bdak2..
Skali minah indon yg duk jaga booth tu duk tolak la stroller anak patung.. mmg kiut la..
Tp we all tgk2 aje la.. tak niat pun nak beli..
Tetibe nia dgn selambenye gi kt stroller tu then amik & trus tolak... aikkk....
Dah pandai dah omey mama ni.. Mula2 ingt nia just nk try2 aje.. tetibe bile nk letak blk kt ctu...
Nia trus nangis kuat!!!! hahaha...
Haaaa... terperanjat papa bile nia mengamuk guling2 atas lantai kt mines!!!
Trus papa tanye minah indon tu bape $?? skali dia kate RM30.. Mak aiii.. mahal la plak..
Mcm tak berbaloi sbb buatan nye tak la kemas sgt.. skali terduduk mg trus lunyai la.. haha..
Pastu minah tu kate klau amik stroller saje without anak patung RM15 je bang!!
Haaa... skali papa pun trus la belikan.. sbb bear2 mmg nia dh bwk..
Anak punye pasal..;p

Tgk la aksi nia dgn stroller baru dia.. kihkih.. abis sume org kt mines tu ketawe tgk nia..
isk isk..;p

13 June 2011

Nia melawa..;p

Nama pun gegurl kan..
Kecik2 dh pndai nk belek2 muka kt cermin..
Hihi.. actually gmbr ni amik last week kot.. hehe..
Tp xsempat plak nk share kt blogku ini..ekeke..
Semenjek dua menjak ni.. suke benor cik nia ni tgk cermin..
Ade je la benda dia nak belek.. hihi
Klau kite pakaikan hairband ke pakaikan gelang ke..
Trus dia tunjuk kt cermin.. Nak suh kite dukung dia la tunjuk kt cermin tu..hihi..

Tp satu ari tu.. tetibe je.. pandai plak nia gi amik bangku kecik ni.. dia tolak gi kt cermin..
Pastu panjat sendiri.. mama nye duk perhati je ape nia nak buat..kihkih..
Trus amik tpon snap beberapa keping.. kihkih..

Wet tissue pun jd mainan..;p siap jengket2 lg tu.. bile nmpk muka dia trus suke!! hihi..
(nape mata nia jd colour cmtu.. takut mama..;p)

Jengket lg.. ;p

Haaa... try letak blk..

Hurmmmmmmm... mcm2 la nia nie.. ;p

Mama suh say hi!! nia trus say bye bye.. hahahaha..

07 June 2011

Prepare for the worst...

The truth is... I have to prepare for the worst.. ;(
Actually, caye dah dipanggil untuk melapor diri kt UiTM...
And the worst case is i have to report at UiTM Kampus Kuala Pilah.. arghhhhhhhhh!!!
Apekah?? dan sejak saya tahu ttg itu, saya berusaha untuk menukar penempatan ni..
Selama 2 minggu sya berusaha.. berjumpe dgn org2 yg berkenaan...
Tp nmpknya... rezeki bukan milik saya kali ni.. saya percaya segala yg berlaku ini ade hikmahnya..
InsyaAllah...

Minggu lepas saya berjumpa lg dgn deputy dean FBM UiTM..Dia semmgnya menguruskan ttg TPM.. menceritakan segala masalah saya.. beserta surat dan lampiran sokongan..
Tp jwpnnya masih sama... there is a BIG NO.... waktu tu tuhan saja yg tahu perasaan sya..
Air mata dah bertakung.. sib baik tak menitis..

Lantas terpacul dr mulut saya "Dr. i think it's better if u send me to kb rather than k.pilah.. eventhough it is far, at least my parents can take care of my baby.. klau kt k.pilah, i dont have any idea whose gonna handle my baby..." and luckily he said "i'll try coz as far as i know, kb mmg perlukan lecturer".. and until now.. i'm still waiting...

Ya Allah, Kau permudahkan lah Ya Allah..
Walaupun saya terpaksa berjauhan dgn hubby, saya redha..
My husband pun agreed with this decision.. this is for our baby...
Nia can stay with tok ayah & nenek.. Klau ade rezeki nnti kakak(bibik) pun ade skali tlg jg nia kt umah nenek.. Klau caye kene berulang ke KL pun saya dah tak perlu risau..
Ya Allah, Kau mengetahui ape yg terbaik buatku Ya Allah..
Kau permudahkanlah segala urusanku Ya Allah..
Aminnn...........

02 June 2011

Sekinchan Ikan Bakar


Saje nak review psl restoran nie..
Actually dulu caye pernah gi kt setiawangsa klau tak silap..
Time tu nia kecik lg.. 4-5bln kot..
Gi dgn family in law ramai2..
And at that time, mkn pun abg ipar yg bayar.. hihi..
So not sure la bape harganye..
Mkn pun mmg cedap la... hihi.. tmbh lg sbb org belanja kan..;p

Pastu last week we all gi giant kota damansara..
Saje nk ubah angin.. ;p
Pastu kuar giant tu ade la satu cawangan sekinchan nie..
So ape lg.. we all pun gi la.. sbb dh lame tak gi kan..

Tak amik byk pun.. cuami caye yg gi pilih..
dia amik 4 ekor udang yg xdela besor mane pun, 1 ekor sotong & 1 ekor ikan ape ntah.. caye tak kenal.. hihi.. tp kecik je la ikan tu.. ala2 size ikan bwl sederhana gitu... nasi putih 2, ulam, air barli & kopi o.. So mkn la kami bertiga.. nia pun suke ikan bakar.. hihi.. tpkan, rase sos kt ctu tak sedap sgtla.. tak mcm yg we all mkn kt setiawangsa tu.. pastu cinonet je dia letak sos tu...

Ditambah pula, bile tgk bill... Gilerla.... bg caye sgt mahal la...Mungkin org lain rase harga ni berpatutan.. Tp bg caye mmg TAK PATUT!!!! udang 4 ekor tu RM34++, sotong sekor RM10, ikan yg tak berape nak besar tu RM30++.. huuuh!!! mmg mahal gile kan????????
caye rase lg puas mkn kt bagan lalang kot.. sedap pun sedap...
Papepun, caye rase lepas ni klau bukan mkn free caye tak gi dh kot..
hahahaha....
maaf ye....


Hobi baru...

Klau dulu, bile caye tension...
Caye suke kuar shopping.. Pastu suke beli brg2 yg sbnrnye tak perlu.. cthnye accessories!!
Huhu... tp skang nie... caye rase caye dah berubah...
Sbb caye dah temui hobi baru..
Yang pasti tak melibatkan wang yang byk!! bagus kan.. hihi..
So bile caye tension, caye akn masuk dapur dan masak!!!!

Especially resepi yg baru2.. Yg tak pernah caye cube sblm nie...
Sejak 3-4 hari ni mcm2 caye try..
Smpaikan cik suami pun mcm pelik..
Nape la caye masak menu2 yg tak biase caye masak..
Hehe.. tp dia mkn bertambah2 juge la...
Antaranye...

Mee rebus simple.. ;p Nia suke wpun mama ltk black paper.. mmg anak papa..;p
Yg ni mmg selalu buat.. especially klau rase xnak mkn nasi mlm2..

Masak lemak cili api ikan sepat masin & nenas..
Ari ahad lps gi pasar tani.. tgk ikan sepat masin ni mcm teringin plak..
trus beli tak byk la.. 2 ekor je.. ;p
Pastu terjumpe plak resepi dlm majalah NUR..
Ape lg.. trus try... ermmmmmmm... utk first try, ok la juge rasenye..
Hehe.. ciap en suami mkn nasi bertambah2.. ;p

Ikan tongkol masak singgang.. yg ni nia pun mkn sbb tak pedas.. (^_^)
Masakan ni mmg sgt simple.. selalu umi masak singgang ni, mkn dgn budu & ulam..
Ikan tongkol tu kene pandai pilih.. sbb ade jenis yg isi nye keras.. yg caye beli ni isi lembut sbb tu mcm hancur sket ikan tu sbb terlebih masak.. biasela duk melayan kerenah nia smbil memasak.. tgk2 dah nak hancur ikan ku..;p owh ye.. tips nak beli ikan tongkol yg isinye lembut, tgk pd sirip dada nye.. cari sirip yg panjang.. klau sirip pendek tu isinye keras & tak manis.. ;)

Terung masak air asam..
Resepi baru juge.. rase pun best & lain dr yg lain..

Daging black paper utk dinner smlm..
Cuami caye mmg sgt suke mkm black paper.. so caye ltk byk2.. dia mkn pun byk la.. ;p

Sup ayam utk nia... (^_^)

Last but not least, menu tmbahan.. Kuih penyet hidung.. hahaha..
Kuih ni adik-beradik buah melaka juge..
Tp kelapa ni di masak dgn gula.. so manis la n takde inti..
Klau buah melaka inti gula melaka pastu kelapa kt luar masin sket kan..
Actually kelmarin caye buat buah melaka tp lupe nk amik gmbr..
So smlm buat kuih ni trus amik gmbr.. ekekeke..

Caye happy bile dpt mkn masakan sendiri..
Walaupun ade yg tak berape cedap..
Tp caye puas hati..
HOBI BARU BILE TENSION.......
Sekian...