17 June 2011

Baby sitter punye citer..




hehe... byk ot yg caye dpt bulan nie.. sukenye...

huuhhh..ikhlas ke??????

Ingt lg, dulu wktu zaman caye kecik2 umi jd bbsit.. umi jaga anak jiran (we all pggil baby @ Mastura) dr umur 4minggu sampai la besar & gi sekolah.. skang Mastura dah study kt UPSI.. dan sampai skang dia still contact umi.. klau cuti sem pun kdg2 dia akan gi tido umah umi.. bukan sehari dua tp seminggu-2minggu.. itulah penangan air tgn umi.. anak yg umi jaga pun syg kt umi smpai camtu.. caye percaya sbb keikhlasan, kejujuran & kasih syg yg umi curahkan pd dia buatkan dia tak pernah terdetik utk melupakan umi..yelah.. umi yg mandikan, suapkan makan, basuh poo poo, tidokan dia time kecik2 kan..

Tp caye perhatikan bbsit zaman skang lain sgt2.. kebanyakannye jg baby sbb nk dptkan income.. mmg tak salah klau nak tlg suami tmbhkan income utk menampung kehidupan.. sbb umi dulu pun camtu.. jg baby sbb nk tlg abh tmbh income.. tp biarlah ikhlas.. ingt dlu, kalau makcik yam (mak baby) tak hntr dia sehari pun, umi akan pulangkan blk duit.. apatah lg klau seminggu lebih tak hntr.. umi mmg tak akan ambik lebih apatah lg nk amik ot.. dulu, baby pernah tido kt umah kiteorg bile makcik yam kene kije shift mlm(nurse) & ayah dia (inspector police) ade kursus.. tp tak pernah plak umi charge lebih2.. sebagai balasan, makcik yam selalu belikan umi kain batik/kain pelekat/ kain pasang/ pape yg dia rase ikhlas nak bagi.. same2 happy dan ikhlas.. tali persaudaraan pun tak terputus sampai skang...



Zaman skang ni.. bbsit mintak income yg fixed.. klau kite dah setuju nak hntr kt dia, so kite kene byr dlm range RM300 sebulan.. wpun kite tak hntr seminggu.. still kene byr RM300.. itu ok lg la.. rasenye caye boleh terima lg.. tp klau mcm kes sis caye nie.. mmg caye plak yg rase teramat GERAM.. sis caye kije sebagai seorg cikgu.. tp yelah.. cikgu zaman skang bukan leh blk kul 1pm.. kul3-4pm juge la br leh balik kan.. so bbsit dia mmg charge same je la mcm org kije opis.. hntr kul 7am-5pm.. tp katekan la klau sekali seminggu sis caye ade ko-k kt sekolah, blk dlm kul 6pm, trus dia charge ot.. sejam rm6.. 1/2jam rm3.. itu mmg dh termaktub dlm perjanjian sblm dia putuskan utk menjaga bb kite tu ye.. ermm.. dia lgsg tak consider yg hr2 lain sis caye mmg amik awal dlm kul3-4pm.. pastu klau cuti sekolah, 2minggu pun dia still charge penuh.. the worst case last month..bb my sis kene chicken pox.. so bbsit tu refused utk jaga aqiel.. pastu umi pun dtg la jaga aqiel...dlm 10 hr juge umi tlg jg.. lepas tu my sis plak kene gi kursus, so another 1 week tak hntr aqiel.. pastu bile blk dr kursus, nk hntr aqiel, bbsit dia sms bgtau tak dpt jg sbb ade emergency.. dh 2x juge dia buat camtu dlm bulan lepas.. so, bile kire2 dia cume jg aqiel 7 hr je last month.. tetibe bile dpt resit, dia still charge RM400++ sbb ade ot bagai... PATUTkah???? mmg bg caye org mcm ni mmg tak ikhlas.. ape yg dia pikir ye?? caye takleh nak terima.. cian kt sis caye.. sbbkan dah terpaksa & takde tempat lain, so terpaksa akur.. 1lg, klau my sis hntr anak2 dia yg dh sekolah 7thn & 5thn transit je trus dia charge rm30... tak kire wpun hntr cume utk 2 hari & hanya utk 4jam sehari... mmg caye takleh terima la.. caye plak yg sakit hati lebih2... huuuhhhh!!!




resit kt atas tu my sis punye.. ermmm... entahlah.. wordless.. ;(

2 comments:

Suhaida said...

wargh!!!masalah ni..abisla su..su pun tak tau nak anta anak kat sape lagi ni??!!!tolong!!huhu..mcmanala..kalau gaji ciput cam saye ni..abisla..mati la su kalau charge camni akk..huhuhu

EKIN said...

huhuhu.. tu la su.. akk yg lebih2 sakit hati tgk resit kak aini ni.. tp insyaAllah tak semua bbsit mcm ni kot.. huhuhu

Post a Comment