05 February 2010

Pap smear ??

Pernah dgr pasal pap smear tak sebelum nie?? actually caye mmg pernah dgr.. n tau yg test pap smear nie biasenye org yg dh kawen aje yg kene wat or org yg dah pernah lakukan hubungan seksual.. mm.. based on my limited knowledge, test ni utk make sure kite takde masalah rahim or cancer pangkal rahim.. ape lg tujuannye, i'm not really sure.. kene cr lebih info lagi.. ;p

Ermm.. aritu ade wat check up kat PPUM.. skali time jumpe Dr. dia tanye:

Dr: awk pernah buat pap smear test ke??
Me: lom lg..
Dr: kite buat trus la arini ye?..
Me: nak buat skang? takpe ke saya tgh pregnant nie?
then Dr tu cenyum..
Dr: takde prob, kite buat trus ye?
caye pun angguk aje la..

Sbnrnye tak tau sgt ape yg Dr tu nak buat.. sbb sblm nie tak pernah nak amik tau pun psl test nie.. haha.. teruk kan?? tp bagus juge tak tau pasal test nie.. sbbnye.. klau tau la takkannye caye nak buat trus..

Then Dr suh caye baring.. my hubby duk tunggu dgn muka relax aje... n caye buat muka takut.. sbb tak dpt nak expect ape yg akan berlaku.. Dr pun tak tunjuk alat yg dia nak gunekan.. plus caye pun tak nmpk ape yg Dr buat sbb perut caye yg beso nie menutupi pandanganku..

Sekali........... Ya Allah.. apekah yg berlaku nie??? sakitnye Allah aje yg tau.. rase nak jerit pun ade.. lepas wat test tu.. kaki trus menggeletar.. huhuhu..

Dr trus bg result.. everything is in good condition she said.. huhuhu..


Blk aje dr PPUM, trus google alat utk pap smear test.. alangkah terkejutnye bile tgk alat nie.. Ya Allah.. benda nie rupenye yg Dr tu gune td.. patutla sakitnye semacam aje.. huhuhuhuhu...

Klau la caye tau alatan yg digunakan, sah2 caye taknak buat test nie... tp bile pikir the other side, bagus juge dh buat.. at least dh lepas satu seksaan.. hihi..

2 comments:

S u H a I d A said...

e kak ekin!!!apa tu!!!takutnya..taknak la..adoi..mcm2..tak nak kawin la..=p

EKIN said...

huhuu.. tu la su.. sgt takut kan tgk alat nie?? su leh bygkan tak camne benda nie masuk?? hadoi.. jgn bayangkan la... akk nie menakutkan su aje.. hahaha..

Post a Comment